Rekryterare, HR-kontoret
Ida Anastasio Winblad

Arbetsintegrerad KPU

Arbetsintegrerad KPU, 90 högskolepoäng

Du som redan arbetar i grundskolan eller gymnasiet- men som saknar lärarexamen - nu har du en unik möjlighet att kombinera lärarstudier med arbete. Tack vare Borlänge kommuns samarbete med Högskolan Dalarna kan du finansiera dina lärarstudier genom att arbeta samtidigt.

Programmet vänder sig till dig som redan har en fast eller visstidsanställning i Borlänge kommun. Du vill fortsätta i grundskolans årskurs 4-9 eller på gymnasiet, men har ännu inte lärarexamen.

Studietakten är 50-75%, omfattar 90 högskolepoäng och sträcker sig över 2-3 år. Din högskoleförlagda del genomförs främst som nätbaserad utbildning samt ett antal träffar på campus i Falun.

Under hela studietiden har du parallellt en läraranställning i Borlänge kommun. Med kvalitativ handledning av erfarna lärare undervisar du elever i årskurs 4-9 eller gymnasieelever.

Din lön är minst 18.000 kronor per månad. Lönen består av två delar; 9.000 kronor för studiedelen och minst 9.000 kronor för anställningsdelen. Lönen för anställningen är förhandlingsbar och sätts individuellt.

Du kan komplettera med studiestöd från CSN.

Utbildningens genomförande

Utbildningen planeras med  hänsyn till sökandes tidigare utbildning och lärarerfarenhet. En del sökande behöver komplettera med pedagogisk-didaktisk utbildning. Denna utbildning är nätbaserad och genomförs på 50-75 procents studietakt beroende på vilken lärarexamen som man studerar mot.

Förskollärare och specialpedagoger som arbetat i grundskolans årskurs 1-6 och verksamma förskollärare utan förskollärarexamen hänvisas till annat VAL-lärosäte.

För dig som saknar kurser inom något ämne finns vanligtvis möjlighet att läsa ämneskurser fram till examen. Ämneskurserna ges vanligtvis inom ramen för ordinarie kursutbud och studietakten varierar. Vissa kurser kan komma att erbjudas vid andra VAL-lärosäten.

Några ämnen kan inte erbjudas vid Högskolan Dalarna, exempelvis slöjd, hemkunskap, musik, drama/teater, idrott, kemi, fysik, biologi, naturkunskap och teknik.

Krav på dig som söker

För att antas till KPU fordras att du har högskolestudier inom ett eller flera undervisningsämnen. För en ämneslärarexamen med inriktning mot årskurs 7-9 krävs minst 90 högskolepoäng i ett undervisningsämne. För en examen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan är motsvarande krav 120 högskolepoäng.

Borlänge kommuns krav:

Så här ansöker du

Till Högskolan: Ansök via länken nedan "Arbetsintegrerad KPU Högskolan" senast den 18 april. OBS! Du som redan sökt till högskolan kan söka tjänsten på Borlänge kommun till och med den 5 maj.

Till lärartjänst i Borlänge kommun: Ansök via länken nedan "Lärartjänst KPU, Borlänge kommun" senast den 5 maj.

Ansök till lärartjänsten här.

Mer information

Mer information finns på Högskolans webbplats (se länken nedan). Om du har frågor, kontakta Maria Ceder via e-post maria.ceder@borlange.se eller telefon 0243-759 75.

Om du har frågor som rör utbildningen, kontakta Högskolan Dalarna.

Vanliga frågor och svar kring utbildningen/anställningen hittar du här.

Sidan senast uppdaterad