Kommunikatör
Madelene Håll

Borlänge kommun utmanar näringslivet med ”Dubbelt upp”

Borlänge kommun startar en utmaning, med målet att så många långtidsarbetslösa som möjligt ska komma ut i arbetslivet. Utmaningen pågår mellan den 1 september 2017–31 augusti 2018.

Utmaningen går ut på att när näringslivet i Borlänge anställer en långtidsarbetslös med tidigare arbetslivserfarenhet eller utbildning, så gör Borlänge kommun det också. Det är vad som menas med ”Dubbelt upp”.

– Konceptet har vi lånat av Örnsköldsviks kommun, som nyligen avslutade sitt projekt med fantastiska resultat. Där har näringslivet sysselsatt 178 personer under utmaningen vilket resulterat i att kommunen under ett år nyanställt 146 personer. Detta innebär att kommun och näringsliv gemensamt lyckats få 334 personer ut i arbete, säger Angelica Ekholm, näringslivschef Borlänge kommun.

För att en person som blir anställd ute i Borlänges näringsliv skall räknas gäller att den långtidsarbetslösa är inskriven på Arbetsförmedlingen och anställningen måste vara minst 6 månader.

– ”Med ”Dubbelt upp” ser vi möjligheten att ta ett krafttag och vända utvecklingen för de långtidsarbetslösa. För oss är det sporrande att både engagera och matcha vårt näringsliv, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen är ungefär 1 460 personer långtidsarbetslösa i Borlänge.

– Det ska bli spännande att utmana kommunen, det är klart att det triggar om det är en tävling men framför allt är det bra om det här leder till att så många som möjligt får jobb, säger Johan Nestor, platschef Ikea Borlänge tillsammans med Peo Karlström, Företagarna.

Jan Bohman (S), ordförande i kommunstyrelsen
E-post: jan.boman@borlange.se

Angelica Ekholm, näringslivschef Borlänge kommun
E-post: angelica.ekholm@borlange.se

Johan Nestor, platschef Ikea Borlänge
E-post: johan.nestor@ikea.com

Peo Karlström, Företagarna
E-post: peo@peokarlstrom.se

Fakta om ”Dubbelt upp”

• Näringslivet anställer en långtidsarbetslös Borlängebo som har tidigare utbildning eller arbetslivserfarenhet. Villkoret är att personen är inskriven hos Arbetsförmedlingen.
  • Borlänge kommun svarar med att anställa en långtidsarbetslös person med eller utan arbetslivserfarenhet och utbildning.
  • Anställningen ska vara minst sex månader för att räknas.
  • Anställningen ska uppgå till 100 procent tjänstegrad. 50 procent av den tiden kan förläggas till utbildning.