Dela sidan på sociala medier

Om panikknappen

Panikknappen eller "Lämna sidan snabbt" är en funktion för att hemlighålla de webbplatser som du besöker. Skälet till denna funktion är att vissa kan känna sig hotade och övervakade.

Panikknappen eller "Lämna sidan snabbt" tar dig direkt till en ny webbsida. Panikkanppen rensar dock inte bort informationen som lagrats i din dator, för att radera historiken måste du rensa ut informationen på egen hand. Detta kan du göra enkelt med ett par klick. Rensa bort informationen när du känner dig trygg och lugn, om du hamnar i en pressad situation bör du använda panikknappen i första hand.

Rensa bort information på din dator- Dölj ditt besök
Dina besök på olika webbsidor lagras i webbläsaren. För att dölja vilka webbsidor du har besökt kan du rensa bort information/historik, lagrade sidor med mera i din webbläsare. Nedan ges exempel på hur du gör detta i de vanligast förekommande webbläsarna.

Viktigt att tänka på är att det efter en rensning finns möjlighet att någon annan person som regelbundet använder datorn kan se att en rensning har gjorts.

Firefox 3

  1. Välj "Historik" i menyn.
  2. Klicka på "Visa all historik".
  3. Klicka på "Idag".
  4. Högerklicka på sidorna du vill radera, välj "Ta bort den här sidan" eller "Ta bort all historik för webbplatsen".

Internet Explorer 8

  1. Välj "Ta bort webbhistorik…" från Verktyg-menyn.
  2. Kryssa i alla rutorna förutom "Lösenord".
  3. Tryck på "Ta bort"-knappen för att stänga dialogrutan.

Safari

  1. Välj "Historik" i menyn.
  2. Välj sedan "Visa historik" och ta bort de adresser som besökts och som ska döljas.

Google Chrome 10

  1. Klicka på Verktyg-knappen (längst upp, till höger),
  2. Klicka på "Historik"
  3. Klicka på "Ta bort all webbinformation..."
  4. Se till så att valet "Rensa webbhistorik" är markerat
  5. Klicka på "Rensa webbinformation"

Privat surfning

I många nya webbläsare är det möjligt att surfa dolt genom att öppna ett nytt fönster för privat surfning. Om du använder privat surfning behöver du inte rensa enligt ovan. I Microsoft Internet Explorer 8 heter detta alternativ InPrivatelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, i Mozilla FireFox 3.5 heter det Private Browsinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och i Google Chrome heter det Incognitolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och från Safari 4 så kan man välja privat surfning från menyraden.


Sidan senast uppdaterad