Borlänge kommun
Växel: 0243 - 740 00
Öppettider: 07:30-16:15
Visit Södra Dalarna, Turistbyrån
0771-62 62 62
Sveagatan 1, 784 33 Borlänge
Enhetschef Fritidsanläggningar
Roger Lundin
0243 - 741 13
Drift- och anläggningsfrågor, kommunens fritidsanläggningar, motionsspår (exkl Gyllbergen)
Fritidsutredare/utvecklare
Mats Carlson
0243 - 746 55
Fritidsutveckling, sport, föreningsbidrag, föreningsfrågor m.m.
Ordförande Fritidsnämnden
Ola Brossberg (S)
Dela sidan på sociala medier

Friluftsliv och rekreationsområden

Borlänge erbjuder goda möjligheter till friluftsliv och motion. Här kan du läsa om motionsspår, vandringsleder, naturområden och mycket annat.

Bysjörundan

Bysjörundan är en vandringsled som ligger i Kvarnsveden 4 km norr om Borlänge centrum.

Gyllbergen

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat. Med sin vackra natur och sitt snösäkra läge, nära 500 meter över havet, lockar reservatet till sig många längdskidåkare. Här är platsen där du hittar tystnaden och, om du har tur, lösspår i snön.

Vid Gylle fäbod står tallar som är 250 år gamla. Tidigare fanns grov timmerskog ända upp på Gyllbergens högsta höjder, men i mitten av 1800-talet kalhöggs området och höjdläget på nästan 500 meter över havet har gjort att ny skog har haft svår att växa upp. Idag liknar naturen med sina förkrympa björkar istället lågfjällsterräng, till lycka för alla skidåkare som erbjuds 70 km preparerade leder. Även sommartid är Gyllbergen värt ett besök. En speciell sevärdighet i reservatet är förkastningen Dragbergsgatan, väster om Dragsjön. Det är en cirka 400 meter lång, 10 meter bred och 10 meter djup klyfta i berget. 

På grund av den höga höjden och det tunna jordlagret är floran fattig, men tolta och kambräken är två lite ovanligare kärlväxter. Eftersom nederbörden är stor i Gyllbergen finns det gott om myrar där arter som trådtåg, knappsäv, dystarr och tranbär växer. Trana, grönbena, kungsörn och hökugglor har observerats. Lo, björn och varg vistas ibland i området.

Vid Gylle fäbod, Prästbodarna, Dragberget och vid sjön Gomen finns raststugor som är öppna året om. Det finns även vindskydd utplacerade på olika platser i området.

Tjärnaberget-Gyllbergen

I Borlänge finns två stora naturområden med märkta leder. Det ena området sträcker sig från Tjärnaberget och västerut, det andra är Gyllbergsområdet. Förbindelse mellan dessa områden finns genom en vinterled. Tjärnaberget och bergen västerut genomkorsas av skid- och vandringsleder. Många av de gamla fäbodställena kan nås via dessa leder. Lämpliga utgångsplatser till spår och leder är Paradisbacken och Hyttbro. En raststuga som är öppen året runt finns vid Bjusan. Via Tjärnaberget kan man nå Gyllbergen, ca 25 km bort.

Motionsspår

Det finns många fina motionsspår i vackra omgivningar runt om i kommunen. Vintertid finns preparerade skidspår och resten av året finns såväl elljusspår som olika slingor att ta sig runt i. I Bergebo och Mellsta finns dessutom servering och bastu för den som vill.

Bergebo

Bergebo har en motionscentral, Domnarvets GoIF ansvarar för motionscentralen i Bergebo. Terrängtyp: Kuperad stenbunden skogsmark. Motionsspår med varierande svårighetsgrad i längder från 1,5 km - 15 km. Eljusspår 6 km. Motionscentral med dusch, bastu och cafeteria.

Mellsta

Ett mecka för dig som vill springa eller åka skidor på längden. Vi har en mängd spår med varierande längder och svårighetsgrader - från 2,5 km till 7,5 km. I anslutning till motionsspåren har du tillgång till omklädningsrum med dusch och bastu.

När mörkret faller över skogen, tänder vi vår belysning i femkilometersspåret. Terrängtypen är hedmark, med inslag av ett antal djupa gropar. Förutom fina motionsspår finns en hel del annat att ägna sig åt. Det finns  en fin minigolfbana, stor lekpark för barnen, kiosk, restaurang och cafeteria.

Skräddarbacken

Motionsspår med varierande kupering i längder från 1-19 km. Elljusspår 2,5 km med anslutning till sommar- och vinterleder i fin skogsmark. Skidlekplats och skidteknikbacke med elljus. Parkering finns vid Skräddarbacksskolan alternativt klubbstugan. Anläggningen underhålls av Stora Tuna IK, Skidklubb.

Torsång

Dagspår, cirka 4,5 kilometer. Spåret utgår från Torsångs IP mot Uvbergsviken, vänder och går tillbaka till idrottsplatsen.

Tunet

Terängtyp: flack tallhed. Spring för livet - eller åtminstone för ett friskare liv. Våra spår håller hög kvalitet och är en lagom utmaning för dig som vill hålla din kropp i trim. Vill du springa under sena timmar, är det inga problem. Vi tänder belysningen så fort det börjar skymma. 


Sidan senast uppdaterad