Elever från Hushagsgymnasiet tävlar i Årets kockteam 2018 - Borlänge kommun
Dela sidan på sociala medier

Elever från Hushagsgymnasiet tävlar i Årets kockteam 2018

Lördagen den 10 mars anordnas matlagningstävlingen Årets kockteam för andra året i rad. Tävlingen går av stapeln i Smedjebacken och om titeln tävlar elever från gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogram i Borlänge, Falun, Leksand och Smedjebacken.

Att matlagning kan vara riktigt roligt tycker nog många, men branschen ropar efter folk som vill laga mat professionellt. Det behövs helt enkelt många nya kockar där ute. Att anordna en kocktävling är ett sätt att uppmärksamma gymnasieutbildningarna inom restaurang och livsmedel. Tävlingen Årets kockteam arrangeras av Gysam (Gymnasieskolor i samverkan) i samarbete med Västerbergslagens utbildningsförbund (VBU) och går av stapeln på Smedenskolan i Smedjebacken lördagen den 10 mars klockan 09:30 – 15:00.

Hushagsgymnasiets kockteam 2018

I Borlänge kommun finns Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Hushagsgymnasiet. Kök och servering samt Bageri och konditori är de inriktningar som eleverna kan välja mellan efter den första gemensamma tiden och grunden i årskurs 1.

Bland de elever som nu går andra året inom köksinriktningen är det Adam, Iza, Anton, Kevin och Charlie som i år kommer att representera skolan och Borlänge i Årets kockteam. Deras och övriga tävlandes uppgift blir att på tävlingsdagen tillaga en förrätt, varmrätt och dessert utifrån en given råvarukorg. Vad råvarukorgen innehåller avslöjas inte här men den baseras på lokala produkter och går under namnet ”Smak av Dalarna”.

Förberedelser och tävlingsupplägg

Inför tävlingen förbereder sig eleverna genom att vid flera tillfällen provlaga de rätter som ingår i den meny de planerat tillsammans. På tävlingsdagen ska de tillaga och presentera rätterna för en jury inom loppet av tre timmar.  Förrätten ska vara klar och presenteras efter en timme, varmrätten efter två timmar och desserten efter tre timmar. De tävlande lagen startar med 15 minuters mellanrum och första start för dagen är klockan 10:00.

Jury och bedömningsgrunder

Juryn som ska bedöma hur väl lagen lyckats med sina maträtter och sitt arbete består av huvuddomare Marcus Hallgren från Svenska kockars förening, samt representanter från det lokala näringslivet. Bedömningen sker efter Svenska kockars förenings regelverk, vilket är det som brukar användas vid stora kocktävlingar i Sverige. Förutom bedömning av rätternas smak, konsistens och utseende tar man bland annat även hänsyn till vilka metoder eleverna använt vid tillagningen, samt hur väl de tagit till vara på råvarorna ur ekonomisk synvinkel.

Pris till vinnande och övriga lag

Bara att bli utsedd att delta i en tävling kan ses som en ära. Att vinna en titel som Årets kockteam är kanske än mer ärofyllt, men förutom äran vinner det lag som till slut går segrande ur tävlingen även  en praktikhelg på Högfjällshotellets restauranger i Sälen. Övriga lag blir också belönade med en praktikdag på en restaurang samt middag därefter. Prisutdelningen sker cirka klockan 14:45 på tävlingsdagen.

Dukningstävling

Parallellt med kocktävlingen kommer det även att genomföras en dukningstävling. Uppgiften är att duka ett bord för fyra personer på temat ”Högtidsdag”. Till den tävlingen är sex lag anmälda, varav två kommer från Hushagsgymnasiet och består av elever från årskurs ett inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet. I varje lag ingår två elever som tillsammans ska försöka få till den mest tilltalande dukningen.

Mat- och dryckinspirerad mässa

I anslutning till kock- och dukningstävlingarna kommer det samma dag också att pågå en mat- och dryckinspirerad mässa i Smedjebackens Folkets Hus. På mässan kommer elever, branschrepresentanter och lokala matproducenter att finnas på plats och erbjuda smakprover samt försäljning av lokala produkter.

Fritt inträde för besökare

Arrangemanget Årets kockteam ger intresserade en chans att komma för att inspireras av elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammen i Dalarna samt andra människor som brinner för mat och matlagning. Branschrepresentanterna på plats kan berätta om sitt arbete och vilka framtidsutsikter de ser för kockar och andra yrkeskategorier inom hotell- och restaurangbranschen. Jobb sägs finnas och då behövs utbildad personal.

Alla som vill är välkomna till Smedjebacken för att ta del av Årets kockteam 2018 och heja fram de tävlande ungdomarna. Inträdet är fritt både till tävlingen och mässan. Hela 800 personer besökte arrangemanget förra året men givetvis siktar man på att slå den fina siffran den 10 mars i år!

Läs mer

Via länkarna längst ned på sidan kan du läsa mer om Gysam samt tävlingen Årets kockteam 2018.