Dela sidan på sociala medier

Kokbok för världens viktigaste matgäster

Recept från Borlänge kommuns seniorkockar på Åkershem, Tunagården, Hagbacksgården och Kungsljuset finns med i ”Kokbok för världens viktigaste matgäster”, kokboken som har sålts i nästan 4000 exemplar.

KokbokBorlänge kommun blev en av 18 utvalda kommuner till kokboken som vänder sig till de som lagar mat till våra seniorer. Det blev totalt sex recept från fyra av våra äldreboenden. Kockarna valde ut rätter som de boende var extra förtjusta i. Från Kungsljuset valdes även ett 11-fika ut. Tanken med 11-fikat är att servera ett mellanmål bestående av tre komponenter (frukt/bär, något matigt samt något sött) som ska locka de äldres aptit. 

– Sedan boken skrevs har vi gått över till en gemensam meny som vi nu anpassar efter önskemål från de boende. Vi har delat ut boken till alla enhetschefer och avdelningar inom särskilt boende i kommunen med en förhoppning om att kokboken ska användas i samtal med matgästerna, säger Linda Stenbäck, enhetschef på kost- och lokalservice.

Förlaget Bergkvist Publishing som ger ut boken säger att de med boken vill visa upp alla de fantastiska kommuner runt om i Sverige som lagar underbar mat till våra äldre. I den brandgula boken finns över 100 recept på härliga middagar, desserter och mellanmål för seniorer, anpassade för 10 och 100 portioner.

 

Fakta

I Borlänge finns sex kök som tillsammans lagar cirka 550 portioner till våra seniorer varje dag. Grunden är en gemensam meny med en hög andel egentillagat, närproducerat och ekologiskt. Måltiderna ska präglas av lugn, ro och gemenskap. I kommunens kostpolicy står det att ”En trevlig måltid innebär en god, näringsriktig, säker och glädjefylld måltid där personal och matgäster i alla led deltar med kunskap och engagemang. Maten och måltiden ska skapa förutsättningar till goda matvanor och en god hälsa”.