Vaktmästare
Ulf Timber

Filmvisning på Maximteatern

Konstnären Sara Jordenö fortsätter att utforska samhörighet och sociala rum. Efter prisbelönta Kiki om en subkulturell ballroom-rörelse för rasifierade HBTQ-ungdomar i New York, vänder hon återigen blicken mot en liten bruksort i Västerbotten där allting en dag förändrades. Hennes nya film är producerad av Statens konstråd.

Diamantfolket
2015 kom beslutet om att lägga ner den största arbetsplatsen i Robertsfors, diamantfabriken. Nedläggningen var knappast unik. Förändringen av det svenska industrisamhället är en av de mest omfattande samhällsomvandlingarna i vår tid. Samtidigt är det kanske den mest osynliga. När media ibland rapporterar fokuserar de på siffror; på lönsamhet, stödformer och antal varslade.

Sara Jordenö ville istället förstå människorna. Hon låter Robertsforsborna själva berätta om sina liv. Om hur inte bara arbetssituationen förändrades, utan också gemenskapen, tryggheten, identiteten… Vad händer med individen och vad händer med vårt samhälle, när hela idén om arbete förändras?

Filmvisning

Filmvisning och samtal på Maximteatern.

Söndag 21 maj kl. 18:00
Fri entré.